Driftsplan Gråsten Statsskovdistrikt 2001-2015

6.33 Over- og Nederstjernen

Skov nr. 304

Kort nr. 8

Areal i alt 34 ha, heraf skovbevokset 32 ha

Beliggenhedskommune:

Gråsten

bøg

22 ha

strandeng mv

1 ha

eg

5 ha

eng, mose, sø

ha

alø

4 ha

overdrev, hede

ha

nål

1 ha

stormfald

ha

andet

1 ha

Generelt

Overstjernen ligger ved bygrænsen i Gråstens nordøstlige del, mens Nederstjernen afgrænser Gråsten fra Nybøl Nor. Skovene isoleres fra hinanden af jernbanen til Sønderborg.
Der er bebyggelse helt op til det sydlige skovbryn i Overstjernen, og til det vestlige skovbryn i Nederstjernen.
I regionplanmæssig sammenhæng er skovene beliggende i jordbrugsområde med naturinteresser og i område af særlig landskabelig værdi.
Stjerneskovene består af løvtræ, hovedsageligt bøg, men også en del eg og ask.

Landskab og jordbundsforhold

Skovene ligger i morænelandskabet omkring Nybøl Nor. Jordbunden har et relativt højt indhold af ler. Over- og Nederstjerne ligger i nationalt geologisk interesseområde nr. 112 Vemmingbund-Nybøl Nor.
Omkring Nybøl Nor findes mange områder med issøler. I Nederstjernen - i skrænterne ud til noret - ses nogle fine aflejringsprofiler med denne lertype.

Kulturhistorie

Ved sydkanten af Nederstjernen findes to prydhøje "Louise Sophiehøj" og "Henriettehøj".

Skovdrift

En stor del af Overstjernen og den nordlige del af Nederstjernen består af helt ung løvskov. Sydligt i Nederstjernen findes ældre aske-, ege- og bøgebevoksninger, som vil blive forynget inden for de nærmeste år. Disse tre træarter vil fortsat være dominerende i Over- og Nederstjernen og vil danne grundlag for naturnær skovdrift. I Nederstjernen findes en større rågekoloni, hvilket vil indgå i overvejelserne om hvordan området skal forynges.

Jagt, vildtpleje og fiskeri

Kongehuset har jagtretten i Over- og Nederstjernen. I disse små skove tæt op ad privat bebyggelse drives der dog ikke jagt. Hvert år bliver Nederstjernens rågebestand dog reguleret, da det ad hensyn til naboerne er et mål at kolonien ikke vokser.

Friluftsliv

Skovene er udlagt som hundeskove. Ud over hundeluftning anvendes skovene som nærrekreative områder for beboerne i de nærliggende boligområder.