Driftsplan Gråsten Statsskovdistrikt 2001-2015

6.11 Augustenborg Skov

Skov nr. 203

Kort nr. 3

Areal i alt 33 ha, heraf skovbevokset 31 ha

Beliggenhedskommune:

Augustenborg

bøg

19 ha

strandeng mv

ha

eg

2 ha

eng, mose, sø

1 ha

alø

9 ha

overdrev, hede

ha

nål

1 ha

andet

1 ha

Generelt

Skoven ligger ud til Augustenborg Fjord og grænser mod øst op til Augustenborg Slot og by.
Skoven er en udpræget løvskov, domineret af bøg og ask, og med en stor indblanding af forskellige løvtræarter. Skoven karakteriseres ved at have været en del af anlægget omkring Augustenborg slot, og de gamle lindealleer giver skoven et særligt præg.

Skoven er meget publikumsbesøgt. I skovkanten mod fjorden har den lokale roklub i 1926 bygget et bådehus, som i 2001 er blevet udvidet og har fået indlagt el og vand. I 1974 blev der givet tilladelse til et klubhus til vandskiklubben, og længere mod vest har der længe ligget en lille badeanstalt med badebro og læskur på stranden.

Landskab og jordbundsforhold

Terrænet er let kuperet, og skråner mod Augustenborg Fjord. Jordbunden er meget varieret, dog generelt med et stort lerindhold. Der er gode dyrkningsforhold for træer.

Arealstatus

Augustenborg Skov er udlagt som EF-habitatområde, som en repræsentant for bøgeskov med skovmærke. Skoven er desuden udlagt til plukhugst i henhold til naturskovsstrategien. Skoven er i regionplanmæssig sammenhæng beliggende i jordbrugsområde med naturinterersser samt i område med værdifulde kystlandskaber.

Kulturhistorie

Der er tre høje og to skålsten i skoven.
Der er tre gamle, meget markante lindealleer, som i Hertugernes tid forbandt skoven og slotsparken.
"Kaninøen" ligger i et cirkeltrundt mindre vandhul i den nordlige del af skoven. En fortælling går på, at hertugens børn i forgangne tider holdt kaniner på øen. I havelitteratur fra slutningen af 1700 tallet beskrives stedet som en af vand omgivet høj med et rundtempel af træ med hvælvet tag.

Skovdrift

Skoven er en frodig blandskov af løvtræ. Den har en meget vigtig funktion som lystskov for Augustenborg by, og skovdriften skal tage særligt hensyn hertil.
Plukhugsten giver et spændende skovbillede og meget varietet skovbillede med mange gamle træer og dødt ved i skovbunden. De mere maleriske enkelttræer og lindealléerne bevares fortsat. Suppleringsplantning er ikke nødvendig; men enkelttræer af nål kan med fordel indføres.
Lindealléerne skal plejes så allépræget understøttes, blandt andet ved at flytte rodskud af lind ind i rækkerne af gamle linde. Der tilstræbes ikke en systematisk foryngelse af lindealléen på ét bestemt tidspunkt.
Der tilstræbes en varieret træartssammensætning. Dog vil elmen forsvinde på grund af elmesyge.

Jagt, vildtpleje og fiskeri

Jagtretten tilhører Kongehuset. På grund af den bynære beliggenhed driver skovdistriktet ikke jagt i skoven.

Friluftsliv

Augustenborg Skov tjener især som nærrekreativt areal, men også sejlsæsonens mange turister benytter skoven. Parken omkring Augustenborg Slot er tillige en attraktion, og det tilstræbes at lave en mere glidende overgang mellem park og skov. Langt den største benyttelse af skoven finder sted på 1. og 3. allé.

I sommersæsonen bruges skoven meget af vandskiklubben og roklubben. Brugerne må lige som andre skovgæster parkere i nordøstenden af skoven, og gå eller cykle til klubfaciliteterne. Dog gives der årligt et begrænset antal køretilladelser til klubberne.
Badeanstalten er et stort aktiv for borgerne.

Mod nord grænser skoven op til en campingplads, og der er er en smule ridning i skoven.

Funktionen som nærrekreativ skov skal understøttes ved at opretholde det eksisterende stinet, og ved udbygning af opholdsarealerne. Skoven skal drives med den særlige plukhugst, og skal ikke udvikle sig i retning af noget mere parklignende. Der er behov for en formidling af skovens driftsform og kulturmiljø. Der fremstilles en lokal folder, og der laves en passende skiltning på stedet.

 

 

 

 

til top