Driftsplan Gråsten Statsskovdistrikt 2001-2015

6.44 Gammelmose Skov

Skov nr. 415

Kort nr. 11

Areal i alt 33 ha, heraf skovbevokset 14 ha

Beliggenhedskommune:

Bov

bøg

ha

strandeng mv

ha

eg

10 ha

eng, mose, sø

4 ha

alø

ha

overdrev, hede

ha

nål

4 ha

stormfald

ha

andet

15 ha

Generelt

Gammelmose Skov ligger mellem Kollund og Hovedvej 8 (Kruså-Sønderborg). Begrænsningen øst-vest er Nørrevej og Gammelmosevej.

En del af arealerne i Gammelmose Skov er netop nedlagt som planteskole, mens den øvrige del er et moseareal og skovrejsningsarealer. Det tidligere planteskoleareal er for tiden bortforpagtet til almindeligt landbrug, men overgår snart til frøplantage for danske buske.

Skovrejsningsarealet er tilplantet med ege, der er afkom af de specielle "Tåstrup Ege" eller nu "Bidstrup Ege". Den fremtidige anvendelse af skovrejsningsarealet vil derfor være til frøplantage af eg.

Landskab og jordbund

Gammelmose Skov er en sænkning i morænelandskabet, hvor et massivt lerlag har dannet et vådområde med efterfølgende tilgroning og tørvedannelse. En del af den opståede tørvemose har været opdyrket. Noget er blevet til planteskole, noget til skovrejsningsareal. En del henligger stadig som mose, til trods for kraftig afvanding.

Arealstatus

Mosen er beskyttet ifølge Naturbeskyttelseslovens §3.
Området er ifølge regionplanen beliggende i et område af særlig landskabelig værdi samt i turistområde.

Skovdrift

Skovrejsningsområdet drives som produktionsskov. Frøindsamling i egearealerne har dog 1. prioritet. Det samme kommer til at gælde buskbeplantningerne i det tidligere planteskoleområde.

Drift af naturområder

En stor del af det resterende moseareal, som på grund af afvanding af omkringliggende naboarealer er ret tørt, er i efteråret 2000 ryddet for opvækst og indhegnet til græsning med kreaturer. Desuden er der udjævnet en del gamle grøfter, samt etableret et par småvandhuller.
Naturområderne er beskrevet mere detaljeret i bilag 5, side 62-63.

Jagt, vildtpleje og fiskeri

Jagten på Gammelmose-arealerne er udlejet, dog ikke på det tidligere planteskoleareal.

Friluftsliv

Der er indrettet et mindre parkeringsareal ved Gammelmosevej op mod hovedvej 8. Området benyttes i øvrigt mest af lokale.