Driftsplan Gråsten Statsskovdistrikt 2001-2015

6.35 Helligsø

Skov nr. 314

Kort nr. 9

Areal i alt 15 ha, heraf skovbevokset 0 ha

Beliggenhedskommune:

Gråsten

bøg

ha

strandeng mv

3 ha

eg

ha

eng, mose, sø

9 ha

alø

ha

overdrev, hede

ha

nål

ha

stormfald

ha

andet

3 ha

Generelt

Helligsø ligger mellem Sandager og Brændstoft ud til Flensborg Fjord. Fra fjorden strækker det sig op over en skrænt, til vejen mellem Rinkenæs og den tidligere lejrskole ved Brændstoft.

Landskab og jordbundsforhold

Området omfatter en brakvandssø, med dertil hørende strandsump, strandeng og overdrev. Disse arealer udgjorde tidligere et nor. Desuden findes en overdrevsskråning op til det høje græsareal.
I regionplanmæssig sammenhæng ligger arealet i et naturområde/jordbrugsområde med naturinteresser og i et turistområde med særlig landskabelig værdi.

Kulturhistorie

Området blev inddiget og opdyrket i 1944. I godt 45 år er området dyrket som landbrugsjord. Tørlægningen medførte en forøget omsætning af jorden hvorved terrænet "satte sig". Sænkningen af jordoverfladen var visse steder mellem en halv og en hel meter. Der skulle derfor ske en meget kraftig udpumpning af vand for at holde arealerne dyrkbare. I 1989 besluttedes det genskabe Helligsø som et oversvømmet naturområde. Beslutningen blev realiseret i 1990.
Gendarmstien løber på diget fra 1944.

Arealstatus

Området er omfattet af Brændstoftfredningen (kendelse fra Overfredningsnævnet fra 1962), der bl.a. skal sikre kystlandskabet mod beplantning, byggeri og terrænændringer.

Drift af naturområder

For at saltindholdet i det oversvømmede område kan blive så stort som muligt, skal der sikres en effektiv udskiftning af vandet i søen. Dette gøres ved at vedligeholde udløbet til Flensborg Fjord. Der foretages derfor en til to oprensninger årligt. Første oprensning sker hvis der i vinterens løb er etableret en strandvold i udløbet. Anden oprensning sker omkring Sankt Hans.

Oprensningerne betyder at området bliver mest velegnet til raste og fourageringsområde for fugle, og mindre velegnet som yngleområde, idet reder bygget på jorden vil blive ødelagt ved højvande i fjorden.
Området plejes ved græsning med får samt med supplerende slåninger.
En mere detaljeret beskrivelse af naturområderne ved Helligsø findes i bilag 5, side 44-45.

Jagt, vildtpleje og fiskeri

Der drives hverken jagt eller fiskeri på arealerne.

Friluftsliv

Der er etableret P-plads ved vejen ned til Brændstoft.Gendarmstien passerer mellem Flensborg Fjord og søen. Der er udarbejdet en folder over området.