Driftsplan Gråsten Statsskovdistrikt 2001-2015

6.1 Karholm

Skov nr. 101

Kort nr. 1

Areal i alt 5 ha, heraf skovbevokset 5 ha

Beliggenhedskommune:

Nordborg

bøg

ha

strandeng mv

ha

eg

5 ha

eng, mose, sø

ha

alø

ha

overdrev, hede

ha

nål

ha

stormfald

ha

andet

ha

Generelt

Skoven ligger ud til vejen mellem Nordborg og Oksbøl, ca. 1 km syd for Nordborg. Den er bevokset med ca. 200-årig eg og bøg. Derudover er der en del avnbøg, samt enkelte ask og ær. Tidligere fandtes en del elm i skoven, men disse er stærkt på retur som følge af elmesygen. I den østlige halvdel af skoven findes to mindre vandhuller.

Landskab og jordbundsforhold

Terrænet er let kuperet. Jordbunden er meget varieret, dog generelt med et stort lerindhold. Der er gode dyrkningsforhold for træer. Karholm ligger i amtslig geologisk interesseområde nr. 7, som indeholder arealer, hvor isen er kommet fra 3 retninger.

Kulturhistorie

I den vestlige del er skoven gennemskåret af den nu nedlagte jernbane mellem Sønderborg og Nordborg.

Arealstatus

I regionplanmæssig sammenhæng ligger Karholm i jordbrugsområde med naturinteresser, i område af særlig landskabelig værdi og i område med særlige drikkevandsinteresser. De to små vandhuller som er beskyttet efter Naturbeskyttelseslovens § 3 bevares.

Skovdrift

Der er næsten ingen skov omkring Nordborg. Karholm er derfor meget besøgt, og i driften af skoven vægtes de rekreative hensyn højst og drives overvejende som lystskov. De gamle træer overholdes længst muligt, og der anvendes i udstrakt grad naturforyngelse. Opvæksten af elm accepteres hvor den er tilfredsstillende, men den bør suppleres med og helst gradvist fortrænges af andre træarter. Derudover søges den nuværende træartssammensætning bibeholdt. Udrensning og udtynding anvendes kun i begrænset omfang.
Der bliver næppe behov for indplantning i den kommende driftsplanperiode.

Jagt, vildtpleje og fiskeri

Der udøves ikke jagt i skoven.

Friluftsliv

Karholm er udlagt som hundeskov. I hundeskove er det tilladt at lade hunde løbe frit, dog således at de hele tiden er under fuld kontrol af ejeren. Skoven benyttes desuden til vandreture af lokalbefolkningen. Da Karholm ligger bynært er den meget besøgt, og anvendes flittigt af børnehaver og til leg for børn i almindelighed. Der er en del ridning gennem skoven, grundet en nærliggende ridehal. Der vurderes ikke at være behov for nyindretninger til publikum.