Driftsplan Gråsten Statsskovdistrikt 2001-2015

6.12 Mjang Dam

Skov nr. 210

Kort nr. 3

Areal i alt 104 ha, heraf skovbevokset 0 ha

Beliggenhedskommune:

Augustenborg

bøg

ha

strandeng mv

ha

eg

ha

eng, mose, sø

88 ha

alø

ha

overdrev, hede

ha

nål

ha

andet

16 ha

Generelt

Mjang Dam ligger ca. to km. øst for Augustenborg. Søens åbne vandflade udgør for tiden ca. 10 ha, og er omgivet af et stort rørskovsområde. Nordøst og sydvest herfor ligger to engarealer. Mod vest, lige på den anden side af hovedvejen, ligger voldstedet Brovold samt det smalle sø- og rørskovsområde Nydam. Mod nord grænser engene ved Mjang Dam op til Augustenborg Golfklubs baner.
Mjang Dam ligger i regionplanmæssig sammenhæng i et område med særlige drikkevandsinteresser og i et naturområde.

I forbindelse med anlægget af golfbanen er der for nyligt lavet en jordfordeling i området. Skov- og Naturstyrelsen har derved erhvervet en del af engene nord for søområdet, samt ca. 15 ha landbrugsjord nordøst for Mjang Dam.

Kulturhistorie

Brovold er et ca. 2 ha stort befæstet område, der sandsynligvis stammer fra slutningen af vikingetiden eller begyndelsen af middelalderen.

Arealstatus

Brovold er fredet (O.F.N. 24/5 1971), og skal henligge i græs. Græsning er tilladt. Arealet indenfor 100 m fra voldstedet skal henligge som engareal og må ikke pløjes.

Arealdrift

Eng- og mosearealerne bevares i deres nuværende tilstand. Græsningen bortforpagtes fortsat på de områder hvor bunden kan bære. Græsningen på Brovold bortforpagtes fortsat.

Høsten af tagrør i Mjang Dam udlejes. Dette sker for at hindre en fuldstændig tilgroning af vandfladen. Det er uvist om der på længere sigt kan findes lejere til rørhøsten.

Op gennem 1990'erne blev der forberedt et større naturforvaltningsprojekt med henblik på at hæve vandstanden i Mjang Dam. En af forudsætningerne for projektet var reduktion af næringsstofbelastningen som følge af tilledninger fra landbruget og fra spildevand. Da belastningen fra spildevandsafledninger viste sig at stå for en relativt større del af den samlede belastning end først antaget, er det besluttet at afvente gennemførelse af spildevandsplanen i Augustenborg kommune før der arbejdes videre med at skabe en større vandflade.

Det er ønskværdigt at engområdet Torup Maj øst for Mjang Dam kan stilles til rådighed for en generel vandstandshævning i Mjang Dam. En hævning af vandstanden kan ske ved slukning af pumpen i Torup Maj og en formindsket oprensning i Strømmen gennem Mjang Dam. Der er tidligere lavet forundersøgelser til dette projekt. Om muligt kan projektet fremmes ved et magelæg mellem distriktets nærliggende landbrugsjord fra jordfordelingen og arealer i Torup Maj. Landbrugsjorden bortforpagtes indtil den kan indgå i et naturforvaltningsprojekt.

Naturområderne er omtalt i bilag 5, side 15-16.

Jagt, vildtpleje og fiskeri

Der gøres ingen vildtplejeforanstaltninger, og der udøves ikke jagt eller fiskeri. Eventuelt kan det komme på tale at foretage regulering af mink.

Friluftsliv

Området er beskyttelsesværdigt, og der tilstræbes ikke større tilgængelighed dertil. Det eksisterende stiforløb langs nordsiden bibeholdes. Det vil endvidere blive overvejet om der er behov for et fugletårn ved Mjang Dam.