Driftsplan Gråsten Statsskovdistrikt 2001-2015

6.10 Oldenor

Skov nr. 113

Kort nr. 1

Areal i alt 48 ha, heraf skovbevokset 4 ha

Beliggenhedskommune:

Augustenborg

bøg

ha

strandeng mv

ha

eg

1 ha

eng, mose, sø

39 ha

alø

3 ha

overdrev, hede

1 ha

nål

ha

andet

4 ha

Generelt

Oldenor ligger ca. 2 km sydvest for Nordborg, og er et søområde omgivet af græsningsarealer og landbrugsjord. I nærheden ligger de tørlagte Mjels Sø og Bundsø, som sammen med Oldenor alle ville stå i forbindelse med Als Fjord, hvis ikke de tidligere var blevet tørlagt til landbrug. Området er meget kuperet. For at holde området tørt har der siden 1865 været pumpet vand ud.

Indtil først i 1990'erne henlå Oldenor som eng og uudnyttede områder. Frygt for indtrængning af saltvand i grundvandsmagasinet, samt den ringe landbrugsmæssige udnyttelse førte til beslutningen om at stoppe afdræningen af noret for at genoprette en sø, pumpen blev stoppet i 1993. Oldenor er derfor endnu en ung lokalitet, og søen og dens omgivelser tilpasser sig stadig hinanden.

Oldenor ligger i et område som i regionplan er udpeget som værdifuldt kystlandskab.

Oldenor er en god lokalitet for ynglende, rastende og overvintrende ænder og gæs.

Oldenor ligger i amtets geologiske interesseområde nr. 7, som omfatter et område på Nordals, hvor isen har bevæget sig i tre retninger.

Drift af naturområder

De omkringliggende enge plejes med kreaturgræsning. Det er vanskeligt at få afgræsset det smalle areal nord for søen med kreaturer. Dette areal ligger derfor hen til fri succession, men afgræsses i et vist omfang af gæs. Naturområderne er beskrevet i bilag 5, side 13-15.

Jagt, vildtpleje og fiskeri

Der udøves ikke jagt eller fiskeri.
Eventuelt kan det komme på tale at foretage regulering af mink.

Naturovervågning og biomanipulation

Med start i sommeren 1995 er der foretaget en årlig fotoregistrering af søen med omgivelser. Der fotograferes fra ca. 30 faste punkter.

Fuglebestanden har været fulgt med optællinger siden 1992. De første ca. 5 år blev både ynglefugle og rastende fugle i området optalt månedligt. I de senere år er der optalt andefugle en gang pr. måned.

Vandkvaliteten følges med sigtdybdemålinger i sommerhalvåret. I nogle af søens første år blev der udtaget vandprøver for at bestemme mængden af næringssalte og indholdet af alger.

Fiskebestandens udvikling har været fulgt med een årlig undersøgelse siden september 1995, dog ikke i år 2000. Prøvefiskeriet er foretaget for at bestemme arternes indbyrdes fordeling samt denalders- og størrelsesmæssige variation indenfor den enkelte art. I de første år var fiskebestanden domineret af hundestejler og især rudskaller. Der er foretaget udsætninger af voksne aborrer i 1995 og af geddeyngel i 1996 - 98. Formålet med udsætningen af rovfisk har været at skabe klarere vand. Rovfiskene nedbringer skallebestanden hvorved dyreplankton opformeres. Dyreplankton æder planteplankton der giver uklart vand. Fiskebestanden består i år 2001 af aborrer, gedder og rudskaller samt enkelte, mindre betydende arter.

Friluftsliv

Ved Oldenor er indrettet en rasteplads med udsigt over søen. Der er opsat fugletavler. Der går en sti langs sydsiden af søen. Stien føres over engen så udsigtspunkt og rasteplads kommer til at hænge sammen med resten af stiforløbet.