Driftsplan Gråsten Statsskovdistrikt 2001-2015

6.39 Rode Skov

Skov nr. 405

Kort nr. 9

Areal i alt 69 ha, heraf skovbevokset 33 ha

Beliggenhedskommune:

Bov

bøg

ha

strandeng mv

ha

eg

13 ha

eng, mose, sø

29 ha

alø

ha

overdrev, hede

4 ha

nål

20 ha

stormfald

ha

andet

3 ha

Generelt

Området består af to dele: Rode Skov og Rode Mose beliggende lige nordøst for Kelstrup Plantage, mellem Holbøl og Hokkerup.

Rode Mose er en del af et større moseområde som er mere eller mindre opdyrket. Rode Skov består hovedsageligt af skovrejsningsområder fra 1991.

Landskab og jordbundsforhold

Skov og mose ligger i et fladt, lavt område i det direkte opland til Gejlå. Tættest på Gejlå består undergrunden af et vandstandsende ler- og siltlag, hvor der i en sænkning er der dannet højmosetørv. Det er her Rode Mose ligger. Vest for mosen hæver terrænet sig en smule. Her er jordbunden domineret af smeltevandssand.

Selv om der i flere perioder har været gravet tørv i mosen er den stadig en af Sønderjyllands bedst bevarede højmoser. Tørvelaget har visse steder en tykkelse på 8 - 10 meter.

Området ligger i den østligste del af det nationale geologiske interesseområde 110 Tinglev-Kværs-Gejl og i det af Sønderjyllands Amt udpegede geologiske interesseområde nr. 2, som indeholde tydelige randmorænestrøg.

Arealstatus

Mosen og de åbne græsarealer er §3 områder.
I regionplanmæssig sammenhæng er skoven beliggende i naturområde/jordbrugsområde med naturinteresser samt i område af landskabelig værdi.

Kulturhistorie

Mosen bærer stadig præg af den tidligere tørveudnyttelse, hvor bl.a. gravefelter blev udlejet til tørveindvindingen. Hovedparten af de opgravede tørv er kørt til Flensborg Fjord, hvor de er udskibet i pramme. Herfra er de enten sejlet til Flensborg By eller til teglværkerne langs fjorden og ved Nybøl Nor.

Skovdrift

Ved tilplantningen i 1991 blev randområderne til mosen tilplantet med vintereg og birk i ret ekstensive kulturer. Det øvrige område blev tilplantet med løvtræbryn ud mod Mosevej og med bagved liggende plantninger af eg, sitkagran og nobilis. Nobilisbevoksningen er podet med stammer af særlig god grøntkvalitet, med det formål at lave en frøplantage.
På det senest tilkøbte areal, "Skousens Skov", er det forsøgt at indplante et stort antal træarter i blanding. Indplantningen er i områder sket meget ekstensivt, og der er i stedet bygget på selvsået plantemateriale.

Drift af naturområder

Rode Mose er en oprindelig højmose. Der har i dele af mosen været foretaget meget intensiv tørvegravning. I andre dele af mosen er indvindingen sket ved skrabning. På disse områder har mosen karakter af højmosehede. I slutningen af 1980'erne blev en egentlig pleje påbegyndt. I første omgang drejede det sig om rydning af uønsket opvækst. Højmoseheden var på det tidspunkt tilplantet med sitkagran. Senere er der i vintre med stærk frost fulgt op på rydningerne med vedligeholdelse af de ryddede arealer.
Der sker stadig en kraftig afvanding af mosen, selv om det i 1990 lykkedes at lukke det sydlige afvandingsdræn.
Der er mellem mosen og Gejlå etableret en ny sø. I "Skousens Skov" er der oprenset et næsten tilgroet vandhul.
Overdrevet mellem mosen og skoven afgræsses af kreaturer.

For mere detaljerede beskrivelser af områdets naturområder henvises til bilag 5, side 52-54.

Jagt, vildtpleje og fiskeri

Jagten i området er udlejet.

Friluftsliv

I "Skousens Skov" er der etableret en større spejderplads. I samme område findes en mindre grill-plads.
Mellem spejderplads og mose ligger en primitiv overnatningsplads.
I den sydøstlige del af mosen er der rejst et fugletårn.
I området findes afmærkede ruter med en tilhørende, primitiv folder.