Driftsplan Gråsten Statsskovdistrikt 2001-2015

6.8 Rumohrsgård Dyrehave

Skov nr. 110

Kort nr. 3

Areal i alt 32 ha, heraf skovbevokset 28 ha

Beliggenhedskommune:

Augustenborg

bøg

12 ha

strandeng mv

ha

eg

2 ha

eng, mose, sø

1 ha

alø

8 ha

overdrev, hede

ha

nål

6 ha

andet

3 ha

Generelt

Skoven ligger ca. 4 km nordøst for Augustenborg, lige syd for Hundslev. Den består overvejende af løvtræ, men nåletræsandelen er relativt stor.

I regionplansammenhæng er skoven beliggende i område med særlige drikkevandsinteresser, i jordbrugsområde med naturinteresser.

Staten overtog i 1925 ejendommen Rumohrsgård, hvorfra blev udstykket i 22 husmandsbrug. Ejendommens skov, Dyrehaven, blev i 1931 overdraget til statsskovbruget. Naturområder er beskrevet i bilag 5, side 11-12.

Landskab og jordbundsforhold

Terrænet er næsten fladt. Jordbunden er meget varieret, dog generelt med et stort lerindhold. Der er gode dyrkningsforhold for træer.

Kulturhistorie

I skoven findes i alt syv tuegrave, rund- og langdysser. Der ligger desuden en større skålsten i skoven, med over 150 skålformede fordybninger.
Langs det offentlige vandløb en række dæmninger, som har opstemt mølle- eller fiskedamme. Vandløbet med dæmningerne og omløbskanaler bør opmåles med henblik på formidling, og en grundig pleje af dette fine kulturmiljø bør iværksættes.

Skovdrift

Skoven drives efter principperne om naturnær skovdrift, andelen af løvtræ forøges.

Løvtræarealet bevares, og nåletræsandelen reduceres. Nåletræ på blødbund afløses af løvtræ. De fremtidige nåletræsarealer vil ikke blive større end ca 0,5 ha.

Da der findes et højtliggende og kompakt lerlag flere steder i skoven, ødelægges vejene let ved kørsel i fugtigt vejr. De har derfor en standard der er dårligere end i de øvrige skove.

Jagt, vildtpleje og fiskeri

Jagten er udlejet.

Der foretages ikke fiskeri.

Friluftsliv

Skoven benyttes i nogen udstrækning af lokalbefolkningen til vandreture.

Der er en del ridning i skoven.

 

 

til top