Driftsplan Gråsten Statsskovdistrikt 2001-2015

6.26 Skodsbøl Skov

Skov nr. 310

Kort nr. 7

Areal i alt 87 ha, heraf skovbevokset 67 ha

Beliggenhedskommune:

Broager

bøg

11 ha

strandeng mv

1 ha

eg

36 ha

eng, mose, sø

4 ha

alø

16 ha

overdrev, hede

ha

nål

4 ha

stormfald

ha

andet

15 ha

Generelt

Skoven ligger umiddelbart op til Egernsund by, og grænser mod nord op til Nybøl Nor. Den er bevokset med eg og ask, samt med en smule bøg og nåletræ. Omkring 40 ha. af skoven består af unge kulturer, der er anlagt ved et skovrejsningsprojekt først i 90-erne.
Mellem den gamle og den nye skov ligger et slette- og engområde, der græsses af kreaturer. Nordvest for den gamle skov ligger ligeledes et afgræsset overdrev.

Landskab og jordbundsforhold

Terrænet er fladt, og jordbunden består overvejende af stiv teglværksler, der er meget dårligt gennemtrængeligt for vand. Grøfternes effekt er begrænset til afledning af overfladevand.
Den nye del af skoven ligger på arealer hvor teglværkerne har gravet ler.
Skoven ligger i nationalt geologisk interesseområde nr. 112 Vemmingbund- Nybøl Nor. Desuden tilhører skoven det af Sønderjyllands Amt udpegede geologiske interesseområde nr. 3 med Egernsund issøsystemet.

Arealstatus

I den gamle del af skoven findes ligger et forsøg i Træartsserien 1964-65 (FSL-forsøg nr. 1012) der skal belyse forskellige nåletræers vækst på stiv lerjord.
Der findes seks mindre arealer med urørt skov.
I regionplansammenhæng ligger skoven i et område med begrænsede drikkevandsinteresser og i et område af særlig landskabelig værdi.

Kulturhistorie

Terrænet på engene omkring skoven bærer præg af lergravning. På engen syd for den gamle skov ses rester af et kleinbahnspor.

Skovdrift

På grund af jordbundsforholdene bør skoven fortsat være domineret af eg og ask.
Langs kysten opretholdes den gamle bøgeskov længst muligt. Kulturplanen, som omfatter mindre foryngelser af ask og rødgran er gengivet i detaljer i bilag 9.

Drift af naturområder

Græsarealerne nordvest og syd for den gamle del af skoven varierer fra våd eng til et relativt tørt overdrev. Alle dele afgræsses fortsat med kreaturer. I enkelte af de lavtliggende partier på græsarealerne etableres små vandhuller, blandt andet med for at forbedre vilkårene for områdets padder.
Naturarealerne er beskrevet i bilag 5 side 30-31.

Jagt, vildtpleje og fiskeri

Jagten er udlejet.

Friluftsliv

Skodsbøl skov ligger tæt på både Egernsund, Gråsten og Broager, og har en attraktiv beliggenhed ud til Nybøl Nor.

Med tiden anlægges stier gennem de nytilplantede arealer.

Ved at fokusere lidt mere på Skodsbøl Skov som rekreativ skov, kan noget af publikumspresset fra Gråsten Skovene formentligt flyttes til Skodsbøl.

Distriktet har i 2001 indviet et publikumsareal og en primitiv overnatningsplads lige ud til Nybøl Nor. Til forskel fra andre publikumsarealer på distriktet er det her tilladt at køre ind til arealet med motorkøretøj.