Overvågning af vores søer og damme.

StoreDam , sø3056-02

Besigtigelsesdato : 06.09.2010
StoreDam ligger i Sø- og lystskovs arealerne i afd. 3056.
Arealet er : 20730m2.
Er biologisk målsat til : Naturligt og alsidigt dyre- og planteliv
Fysiske målinger:
Klokken: 09:30:00 Temp.: 13,2 grader, pH: 9,2, Dybde: 0,97 m, Sigtedybde: 0,97 m.

Bundforhold
Bunden er dækket af et 20-40 cm tykt blødt lag ler, der er lyst på overfladen og hele vejen ned. Langs sydvest siden er der henfaldne blade på bunden.

Fisk:
Dammen er blevet tømt i 2009: Set en del fisk, (antageligt karper og suder), rode i bunden. Set skaller springe og lille gedde.

Vandkvalitet og pH:
Vandet er klart og bunden kan ses overalt, dog ikke der hvor andefugle fouragerende, der er vandet uklart og farvet af bundpartikler. Vandet er også uklart idet område hvor der blev set fisk (antageligt karper og suder).

Alger og mosser:
Der er meget få trådalger spredt i den øvrige undervandsvegetation.

Undervandsvegetation:
Undervandsvegetationen er udbredt og dækker 90% af søoverfladen. Tornfrøet hornblad har langt den største udbredelse og sammen med Kransnålalger sp. dækker disse to arter omkring 60% af arealet. Kransnålalger har den største udbredelse i nordvestlige del, men findes også spredt over resten af søen sammen med Børstebladet Vandaks. Der er i år fundet Kredsbladet Vandranunkel i små områder i østlige del, tidligere har denne art været meget dominerende.

PlantenavnHyppighed
Kransnål alger sp.4
Trådalger sp.1
Tornfrøet Hornblad4
Spinkel Vandaks2
Børstebladet Vandaks3
Kredsbladet Vandranunkel1

Flydebladsvegetation:
Flydebladsvegetationen dækker omkring 5% af søen, og der er fundet 3 arter. Liden- og Stor Andemad findes hovedsageligt i rørsumpen hele søen rundt.

PlantenavnHyppighed
Liden andemad2
Stor Andemad2
Hvid Åkande1

Rørsumpvegetation:
Er ikke undersøgt grundigt. Bremmen af Smalbladet Dunhammer i nordøstenden er gået meget tilbage og består nu kun af spredte usammenhængende områder. Tagrør syntes at have bredt sig yderligere på bekostning af dunhammeren. Bredbladet Dunhammer og Dyndpadderok findes i det nordøstlige hjørne. Brudelys er med enkelte planter op mod Slotshaven i hjørnet ved Ørreddammen.

PlantenavnHyppighed
Bredbladet Dunhammer1
Smalbladet dunhammer2
Dyndpadderok1
Grenet Pindsvineknop3
Kærstar2
Smalbladet mærke1
Gul Iris1
Tagrør5
Bittersød Natskygge1
Mynte sp.1
Brudelys1

Bredvegetation:
Er ikke undersøgt grundigt.

PlantenavnHyppighed
Akselblomstret Star1
Hjortetrøst1
Dueurt sp.2

Vurdering:
Undervandsvegetationen dækker ca. 80% af søen og består af 6 arter. Der er fin sigtedybde og få trådalger, så søen anses for at opfylde målsætningen om et naturligt og alsidigt dyre- og planteliv.