Overvågning af vores søer og damme.

MargretheSø , sø3168-01

Besigtigelsesdato : 15.08.1996
MargretheSø ligger i Rinkenæs Skov i afd. 3168.
Arealet er : 70000m2.
Er biologisk målsat til : Naturvidenskabeligt område
Fysiske målinger:
Klokken: Temp.: 21,4 grader, pH: 8,3, Dybde: 1,2 m, Sigtedybde: 0,8 m.

Bundforhold
Et tyndt, på overfladen lyst, lag slam dækker bunden.

Fisk:
Der er udsat 2766Vandkvalitet og pH:
Vandet har en grønlig farve i østlige del, og bliver klarere ud mod vestlige ende. Vandstanden er 20 cm lavere end normalt.

Alger og mosser:
Der er mange gulgrøn-alger i vandmassen (Floss Aqua) hvilket giver vandet et grønligt skær. I vestlige ende er der næsten ingen gulgrøn-alger. På alle undervandsplanter er der algepåvækster.

Undervandsvegetation:
Spinkel Vandaks og Kransnål findes jævnt fordelt over søbunden. Dette er en meget markant ændring. Tornfrøet Hornblad er sammen med Vandpest gået meget tilbage og danner kun få steder en tæt sammen bevoksning. Ingen steder vokser den op gennem overfladen. Elers findes især Tornfrøet Hornblad jævnt fordelt over hele søen. Enkelte steder er der Krybende Vandkrans og Børstebladet Vandaks. Korsandemad findes hovedsageligt langs rørsumpen. Spinkel Vandaks og Butbladet Vandaks findes oppe i den vestlige indsnævring, dog er der fundet enkelte individer af begge arter ved udløbet. Undervands-båndblade af Pindsvibeknop er fundet især i vestlige ende.

PlantenavnHyppighed
Vandpest2
Tornfrøet Hornblad4

Flydebladsvegetation:
Svømmende Vandaks er gået meget tilbage, den hyppigste art er nu Liden Andemad. Den findes især i rørsumpen sammen med StorAndemad. Flydende Stjerneløv er kun fundet et enkelt sted.

PlantenavnHyppighed
Liden andemad2
Stor Andemad1
Svømmende vandaks1
Vandpileurt1
Flydende Stjerneløv1

Rørsumpvegetation:
Breder sig kun langsomt ud i søen, bortset fra det smalleste sted ved øen. Rørsumpen består hovedsageligt af Smalbladet Dunhammer, der næsten overalt danner den ydre grænse mod søen. Især på nordbredden er der et par store områder med Tagrør. De forskellige stararter findes mest på sydsiden med enkelte mindre bevoksninger. Øvrige arter findes spredt.

PlantenavnHyppighed
Bredbladet Dunhammer1
Smalbladet dunhammer4
Dyndpadderok1
Grenet Pindsvineknop2
Skovkogleaks1
Star sp.2
Vejbredskeblad1
Enkelt Pindsvineknop1
Gul Iris1
Tagrør2
Søkogleaks1
Sumpstrå1

Bredvegetation:
er ikke særlig udbredt, og bliver de fleste steder på sydsiden holdt nede ved slåning.

PlantenavnHyppighed
Akselblomstret Star1
Bittersød Natskygge3
Glanskapslet Siv1
Engforglemmigej1

Vurdering:
Mængden af alger i vandet er mindsket betydeligt siden sidste år. Blågrønalgen Flos Aqua danner vandblomst i den østlige del af søen, og det er også her, at vandet har en grønlig farve. pH er generelt lidt lavere og mere ensartet, hvilket bl.a. skyldes at der i år ikke er store tætte bevoksninger af undervandsplanter. De grove undervandsplanter Tornfrøet Hornblad , Vandpest og TusindBlad er alle reduceret kraftigt, hvorimod Spinkel Vandaks nu findes over hele søen. Se skitse over vegetationens udbredelse og fysiske målinger er på næste side.