Overvågning af vores søer og damme.

Gåsedam , sø3047-01

Besigtigelsesdato : 26.07.1994
Gåsedam ligger i Roden Skov i afd. 3047.
Arealet er : 2000m2.
Er biologisk målsat til : Naturligt og alsidigt dyre- og planteliv
Fysiske målinger:
Klokken: Temp.: 19,4 grader, pH: 0, Dybde: 0,55 m, Sigtedybde: 0,55 m.

Bundforhold
Tykt lag af henfaldne plantedele, og ved vadning frigøres der store mængder sumpgas.

Fisk:
p.t. ingen.

Vandkvalitet og pH:
er ikke særlig god. Vandet er nærmest farvet sort af det meget mørke slam, og den store mængde halvrådne blade der ligger på bunden. Store del af overfladen i sydenden er dækket af et bakterielag, mens den nordlige del bærer præg af at der er meget okker i vandet.

Alger og mosser:

Undervandsvegetation:
Ialt 4 arter; er sparsom, dækker under 5%. Der er kun vegetation i sydenden af søen, hvor der er små klaser med Butbladet vandaks og Krans-tusindblad. Vandstjerne og Kors-andemad findes kun meget spredt med enkelte in-divider.

PlantenavnHyppighed
Korsandemad1
Krans Tusindblad1
Butbladet Vandaks1
Vandstjerns sp.1

Flydebladsvegetation:
50-70% dækning. Ialt 3 arter. Svømmende vandaks dækker 25-50% af vandspejlet. Andemaden findes tæt mellem den anden vegetation, og der er dobbelt så meget Stor- som Lille-andemad.

PlantenavnHyppighed
Liden andemad2
Stor Andemad4
Svømmende vandaks4

Rørsumpvegetation:
Ialt 2 arter. 777Høj Sød-græs dækker et meget stort areal af søoverfladen, hvorimod Pindsvineknop findes fåtalligt ved indsnævringen midt i søen.

PlantenavnHyppighed
Grenet Pindsvineknop1
Høj Sødgræs4

Bredvegetation:

Vurdering:
Grunde til at Gåsedam ser så usund ud som den gør, kan skyldes at dammen ligger meget mørkt med store træer hele vejen rundt. Dette sammenholdt med den megen flydebladsvege-tation, begrænser lyset i at trænge ned i vandet, og dermed undervandsvegetationen. Fældning af træer der skygger og fjernelse af især HøjSødgræs, vil kunne bedre forholdene i Gåsedam.